Solenergi - fotokredit Colourbox

"Vi vil den grønne omstilling og vi handler på det."

Sådan er hovedbudskabet fra Hans Christian Jørgensen, eller bare HC som han kaldes i Brenderup.

Sammen med flere af byens borgere tog han i 2018 initiativ til, at byen skulle have sin egen solcellepark. Parken er én af de sjældne, da den er: borgerdreven, får tilskud fra staten, og er på 1 MW, hvilket svarer til 1½ fodboldbane.

Det flotte projekt startede i Brenderup Lokaludvalgs gruppe ”Grøn by Brenderup”, hvor Peter Huusom, Lisbeth Poulsen, Erik Møller, Jens-Peter Poulsen, Britt Holmgaard og HC havde en ambition om at gøre Brenderup mere bæredygtig.

Om opstarten udtaler Peter Huusom:

"Vi har et fantastisk sammenhold i Brenderup, og vi kan få ting til at ske. Men hvilke grønne projekter ville vi satse på? Så vi tog til Energiøen Samsø, hvor vi fik en rigtig god oplevelse med Danmarks bæredygtighedsinspirator nr.1, Søren Hermansen, og det ophold på energiakademiet fik virkelig sat gang i tingene," siger han.

I Middelfart Kommune er borgmester Johannes Lundsfryd Jensen begejstret og imponeret over projektet.

"Jeg har kæmpe respekt for den indsats, som borgerne i Brenderup udfører. Mig bekendt er der ikke mange steder i landet, hvor borgerne på den måde laver deres egen solcellepark på eget initiativ. Når jeg oplever den slags, så er jeg ikke i tvivl om, at vi vil nå vores klimamål. For det er vilje, det handler om, og der viser borgerne altså vejen frem," siger han.

Middelfart Kommune har hjulpet projektet på vej ved at fungere som sparringspartner gennem hele forløbet og ved bl.a. at købe det stykke jord, som solcelleparken står på. Borgerne i Brenderup har lavet en 30-årig aftale med Middelfart Kommune om at leje jorden ved Sydmarksvej nær Asperup, hvor Solcelleparken ligger.

Solcelleparken strækker sig over et areal på 20.000 kvadratmeter.

Anlægget blev koblet på elnettet i januar 2021.