Middelfart Rådhus - fotokredit Middelfart Kommune

 

Middelfart Kommune går forrest i kampen for bæredygtigt byggeri af høj arkitektonisk kvalitet. Kommunens nye rådhus certificeres som det første byggeri i Danmark med DGNB Platin + Diamant takket være et tæt samarbejde mellem ingeniører, arkitekter og entreprenør.

En fagjury nedsat af Green Building Council Denmark, Akademisk Arkitektforening og Danske Arkitektvirksomheder har tildelt Middelfart Rådhus Danmarks første DGNB Diamant certificering – en udmærkelse af DGNB certificeret byggeri, som fokuserer udelukkende på bygningens arkitektoniske kvaliteter. Rådhuset er af tre fagfæller blevet vurderet ud fra funktionalitet, holdbarhed og skønhed i forhold til blandt andet sted og detaljering:

- Projektet styrker stedets identitet og kulturelle værdier i en høj grad, både i kraft af byggeriets arkitektur, men særligt i kraft af dets funktion som nyt vartegn og samlingspunkt for byens borgere, lyder det blandt andet i bedømmelsesrapporten fra Green Building Council Denmark, der lancerede DGNB Diamant konceptet i Danmark sidste år.

Mette Qvist, direktør i Green Building Council Denmark udtaler:

- Middelfart Rådhus er et forbilledligt eksempel på, at det kan lykkes at forene en dokumenteret bæredygtighed til topkarakter med god bevaringsværdig arkitektur, som giver noget tilbage til sine omgivelser.

 

Hidtil højeste score på ”miljø” i Danmark

At Middelfart Kommune som bygherre har haft høje ambitioner på byggeriets vegne er tydeligt for enhver. Rådhuset er foruden DGNB Diamant blevet tildelt bæredygtighedscertificeringen DGNB Platin med Danmarks hidtil højeste score inden for miljømæssige kvaliteter.

- Middelfart er Danmarks grønne vækstkommune, og det forpligter også i forhold til byggeri, når vi bidrager til den grønne omstilling. Med rådhuset har vi som kommune taget et ansvar og bevist, at offentlige bygninger kan være både bæredygtige, smukke og fællesskabende. Vi har bygget en åben arbejdsplads med højeste krav til bæredygtighed og arbejdsmiljø, og samtidigt skabt et samlingssted og kulturhus, når medarbejderne går hjem. På alle måder et rådhusbyggeri med mening, udtaler borgmester i Middelfart Kommune, Johannes Lundsfryd Jensen (A).

Middelfart Kommune har opnået DGNB Platin ved at stille de højeste krav til bl.a. materialevalg, energiudnyttelse, brugerinddragelse, arbejdsmiljø i bygningen og samspillet med det omkringliggende samfund. Gulvene er lavet af resttræ, kølingen er mekanisk med strøm fra 700 m2 solceller på taget, alt inventar, vægge og lofter er støjdæmpende, overskudsvarmen bliver til fjernvarme til byens huse, madaffaldet i kantinen bliver til naturgas, rådhustorvet er et nyt samlingssted med bycenter, boliger og oplevelser – og rådhuset i sig selv er et kulturhus med plads til fx koncerter, når medarbejdere og politikere går hjem.

 

Samarbejdet var afgørende

Henning Larsen og Rambøll har delt auditor-rollen i certificeringsprocessen, og det er i sig selv en nyhed i branchen. Samarbejdet har gjort afstanden mellem de involverede parter kortere til fordel for hele teamet og projektets bæredygtig tiltag.

Gitte Gylling Olesen, chefspecialist og DGNB Auditor i Rambøll udtaler:

- Allerede i de tidlige designfaser er der samarbejdet om livscyklusstudier, som ligger til grund for materialevalget. Dermed er der fra projektets start taget højde såvel miljø- og sundhedsmæssige som tekniske kvaliteter, hvilket har været udslagsgivende for, at vi i dag står med en bygning, der ligger i top tre over landets mest bæredygtige inden for DGNB-ordningen.

Hos Henning Larsen er seniorarkitekt og DGNB Auditor, Martha Lewis, også stolt af at Danmarks første Diamant-certificering kan tjene som eksempel for mange byggerier og samarbejder fremover:

- Konceptet anerkender, at bæredygtigt byggeri og god arkitektur kan gå hånd i hånd, og at vi skaber mere værdi, når det sker. At rådhuset er opført som totalentreprise, med 5E Byg i spidsen, er opsigtsvækkende. De har bidraget til flere kriterier og blandt andet stået for en omfattende screening af kemi i byggematerialer, siger Martha Lewis.

Middelfart Rådhus er designet af Henning Larsen og opført som totalentreprise af 5E Byg. Rådhuset åbnede i august 2017.

 

Om DGNB Diamant

DGNB Diamant er en udmærkelse, som kan tildeles DGNB certificeret byggeri med høj arkitektonisk kvalitet. DGNB Diamant hviler på en todelt fagfællebedømmelse, som har til formål at understøtte, tydeliggøre og fremhæve arkitektonisk kvalitet i DGNB certificeret byggeri gennem uafhængig rådgivning og evaluering af konkrete projekter. DGNB Diamant er nyt i Danmark og en videreudvikling af det oprindeligt tyske koncept.