Middelfart Kommune uddeler for femte gang Klimastafetten. Klimastafetten hylder lokale, der gør en ekstraordinær indsats for klimaet, og består af to priser. Den ene Klimastafet går til et projekt, en virksomhed eller forening, og den anden til en person som er 'Årets Klimafighter'.

 

Nominerede til Klimastafet for projekter, grupper og virksomheder

I år er der tre nominerede til Klimastafetten for projekter, grupper og virksomheder.

GrowTek Enterprise ApS

Årets første nominerede er GrowTek Entreprise i Nørre Aaby. Firmaet er nomineret for sit innovative arbejde med at udvikle klimavenlige tagløsninger i sedumplanter. Sedumtag er CO2-reducerende, og det optager regnvand, tiltrækker insekter og bier og virker støjdæmpende. Growtek er også begyndt at dyrke sine egne økologisk sedumplanter for at undgå håndtering og transport fra Holland. Selvom tagmarkedet i starten ikke var helt klar til de nye, grønne tagløsninger, har GrowTek været vedholdende og er i dag en vigtig spiller på tagmarkedet.

Regitzes Have

Her er de nominerede til Klimastafet 2021

Regitzes Have er nomineret for sin bæredygtige blomsterproduktion og for at inspirere andre til et bæredygtigt liv. Regitzes Have dyrker primært blomster på marker under åben himmel, jorden er under omlægning til økologisk landbrug, og firmaet har hele tiden dyrket efter økologiske og biodynamiske principper. Og det er en selvfølge, at blomsterne bliver leveret lokalt. Derudover har Regitzes Have den sociale bæredygtighed in mente og donerer smukke buketter til fx krisecentre og plejehjem. Som et nyt tiltag laver Regitzes have også et Årsarkiv, der er en form for kalender med både gode råd og opgaver til haven og til personlig udvikling.

Middelfart Gymnasium & HF

Den sidste nominerede i kategorien er Middelfart Gymnasium & HF. Gymnasiet er nomineret for sin indsats med at skabe større bevidsthed om miljø, klima og natur blandt ansatte og elever samt inspirere andre skoler til det samme. Gymnasiet har arbejdet med at udbrede samkørsel, mindske energiforbruget og skabe vild natur på skolens arealer. To gange har skolen været vært for Ungescenen på Klimafolkemødet og har sat fokus på aktuelle problemstillinger og skabt et godt afsæt for diskussioner og undervisningsforløb. Middelfart Gymnasium & HF er desuden medlem og medstifter af Gymnasieskolernes Klimaalliance, der laver klimainitiativer på tværs af skoler.

 

Nominerede til Klimastafet for Årets Klimafighter

To borgere er nominerede til en Klimastafet for Årets Klimafighter.

Bent Pandal

Den første nominerede til årets klimafighter er Bent Pandal. Han er nomineret for sin evne til at inspirere og hjælpe andre med at udføre klimavenlige tiltag. Bent Pandal er medinitiativtager til Middelfart Vilde Kommune, der er en borgerdreven gruppe, hvis mål er at skabe mere biodiversitet. Han har også været tovholder for gruppen, der har plantet en miyawaki skov med skolebørn i Ejby. En miywaki skov er en lille, tætbeplantet skov, der øger biodiversitet og lagring af CO2. En historie der blandt andet tonede frem på skærmen hos TV2s Go'morgen Danmark. Derudover er Bent Pandal også aktiv i Bedsteforældrenes Klimaaktion.

Bent Vistisen

Elbilentusiasten Bent Vistisen er nomineret for altid at øse ud af sin store viden om elbiler og arbejde for at sikre gode vilkår for elbilbilister. Han har spillet en stor rolle for udstillingen af elbiler til Klimafolkemødet, hvor besøgende kan afprøve nogle af de nyeste og mest interessant elbiler. Til Klimafolkemødet i 2021 havde Bent Vistisen også sørget for, at ladeoperatører lagde vejen forbi og fortalte om deres produkter. Tidligere har han også taget initiativ til en analyse af, hvor der er ledig strømkapacitet på p-pladser til ladestandere. Privat stiller Bent Vistisen også sin egen ladestander til rådighed for naboerne.

 

Bedømmelsesudvalg og kåring

Årets vindere bliver udpeget af et bedømmelsesudvalg. Udvalget består af:

  • Chandra Simanowsky, borger i Middelfart Kommune
  • Hans Christian Jørgensen, Sol over Brenderup, sidste års vinder
  • Linda Frølund, årets klimafighter, sidste års vinder
  • Anne Dorthe Hjort, Middelfart Erhvervsråd
  • Bo Juul Nielsen, tidligere byrådsmedlem
  • Paw Nielsen, tidligere byrådsmedlem
  • Morten Westergaard, klimachef i Middelfart Kommune

Priserne bliver overrakt af formand for Klima-, Natur- og Genbrugsudvalget Jacob Nielsen mandag den 28. februar 2022.